Recept ur Jan Hedhs efterrätter, tårtor och godsaker:
CHEESECAKE
Klassisk amerikansk cheesecake är en läcker och ganska lättgjord kaka som kommit till vårt land för att stanna.
Till 6-8 personer:
Botten:
100 g digestivekex (ca 7 st)
40 g smör
1 ½ msk strösocker
1 form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant
smör till formen
Fyllning:
500 g philadelphia cream cheese
1 1/4 dl strösocker
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av ½ tvättad citron
2 små ägg
1 Sätt ugnen på 150 grader
2 Ta fram alla ingredienser till fyllningen i god tid så de får rumstemperatur. Smörj formen.
3 Kör kexen till smulor i matberedare. Tillsätt smält smör och socker och kör hastigt ihop allt till en smulig blandning. Fördela blandningen i formen och tryck till den i bottnen med en sked.
4 Grädda mitt i ugnen i 13-15 minuter. Låt bottnen svalna i formen.
5 Rör cream cheese mjuk till fyllningen. Tillsätt socker, salt, vanilj och citronskal. Blanda i äggen ett i sänder tills smeten är jämn. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter.
6 Stäng av ugnen och öppna ugnsluckan men låt formen stå kvar i ytterligare 1 timme. Lossa formens kant då kakan fortfarande är lite ljummen.
- Vill man ha chokladfyllning tillsätter man 80 g smält mörk choklad i fyllningen.
- Vill man smaksätta med bär eller frukt tillsätter man 2 msk maizena majsstärkelse i fyllningen för att kompensera den vätska som frukten avger under gräddningen. 200 g bär eller frukt är lagom till det här receptet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar